Jahodový koláč
recept je určen pro 6 osob(y)
Ingredience:
15 dkg másla,
15 dkg pískového cukru,
4 žloutky,
lžička vanilkového cukru,
trochu nastrouhané citronové kůry,
4 bílky,
15 dkg hrubé mouky,
mouku a tuk na vymazání
Směsi na upečený koláč:
8 dkg jahodového džemu,
30 dkg čerstvých jahod,
tuhý sníh ušlehaný ze 2 bílků,
5 dkg cukru,
2 dkg mandlí na zdobení.
Příprava:
Máslo a cukr utřeme do pěny, pak k němu přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a znovu ještě asi 6 minut třeme. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, spojíme s připravenou hmotou, zasypeme moukou a vařečkou lehce promícháme.
Hotové těsto rozetřeme na plech potřený tukem a posypaný moukou ( nebo do dortové formy) a ve středně horké troubě upečeme koláč dorůžova.
Upečený koláč potřeme džemem, rozložíme na něj omyté a očištěné jahody. Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh, pak do něho zašleháme 5 dkg cukru, navrstvíme na jahody, posypeme drobně rozsekanými mandlemi a dáme asi na 4 minuty do hodně horké trouby. Když sníh zrůžověl, koláč vyjmeme, popřípadě ještě trochu pocukrujeme, nakrájíme na díly a podáváme.