Ovocný koláč s piškotem
Ovocný koláč s piškotem
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
180 g hladké mouky,
120 g tuku,
50 g moučkového cukru,
1 žloutek,
1 lžička kypřícího prášku do pečiva,
1 lžíce mléka,
hladká mouka na vyválení,
asi 500 g očištěného ovoce (rybíz, jablka, meruňky apod.),
krupicový cukr,
šlehačka.
Piškot:
2 vejce,
60 g krupicového cukru,
60 g hladké mouky.
Příprava:
Na vál prosijeme mouku, kypřící prášek a moučkový cukr, přidáme drobně nakrájený tuk a vše promneme. Přidáme žloutek, mléko a krátce vypracujeme hladké těsto. Rozválíme je v kolo, vyložíme jím koláčovou formu na dně i po stranách, převislé okraje odkrojíme a těsto na dně hustě propícháme vidličkou. Necháme je v chladnu asi půl hodiny odležet, pak je vložíme do horké trouby (220 stupňů C) a předpečeme dozlatova.
Upečený korpus poklademe ovocem (větší kusy předem nakrájíme na kousky, plátky apod.), na ně nalijeme piškotové těsto, povrch uhladíme a dopečeme v mírně vyhřáté troubě (180 stupňů C).
Před podáváním koláč ozdobíme šlehačkou a ovocem.
Příprava piškotu:
Z bílků ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr a šleháme, až sníh je tuhý a cukr rozpuštěný. Pak lehce vmícháme žloutky a na konec prosátou mouku.