Jahodový dort s cukrářským krémem
Jahodový dort s créme patissiére
Už brzy budou jahody dozrávat i na našich českých zahradách. Až ta doba přijde, nebude moc času na rozmyšlenou, "co s nimi?". Třeba si vzpomenete na tento recept a hned budete vědět, že tento dobrý "jahodový" úmysl nemusí být nesmysl :-)
Créme patissiére = cukrářský krém
V kuchařském lexikonu najdete asi toto: Lidově vzato jde o pudink. Odborně vzato o flameri. Francouzi mu však říkají cukrářský krém. Původně se připravoval ve vodní lázni, ale vynález pudinkového prášku před sto lety původní označení flameri zcela vytlačil. Tento krém slouží jako základ cukrářských výrobků. Utřený s máslem či zlehčený šlehanou smetanou chutná báječně. V tomto případě si krém připravíme moderním způsobem, tj. za pomoci sáčku s vanilkovým pudinkem.
- 1 sáček vanilkového pudinku (připravíme dle návodu a necháme vychladnout)
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- kapka koňaku jen pro pány a dámy
- ruční šlehač je výhodou nikoli nezbytností
Máslo utřeme s cukrem ve vhodné nádobě, kterou použijeme na konečné prošlehání s vychladlým vanilkovým pudinkem. Prošleháme krátce, ale do hladka. Na závěr přidáme pár kapek koňaku pro vylepšení chuti (popřípadě jiný alkohol, např. aromatický rum). Připravený cukrářský krém dáme vychladit do ledničky a budeme pracovat na přípravě piškotového korpusu.
(do těsta jsem použila hrst sušených jahod a čokoládové vločky - není podmínkou)
Piškotové těsto pro dortový korpus
- 3 žloutky
- 3 bílky na sníh
- 200 ml cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 300 ml polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 ml mléka
Oddělíme bílky od žloutků. Moučkový cukr s vanilkovým cukrem promícháme v nádobě vhodné ke šlehání, přidáme žloutky a utřeme nebo šlehačem prošleháme do konzistence bílé pěny. Postupně tenkým pramínkem zašleháme olej a do 5ti minut se šlehaná hmota promění v konzistenci podobnou majonéze. Nyní přidáme mouku s kypřícím práškem. V tomto případě mouka provzdušněná prosátím bude mít znatelný efekt. Přilijeme mléko a prošleháme v jemné těsto. Úplně nakonec přidáme tuhý sníh z bílků, který jen tak lehce vmícháme vařečkou, tzn. že jen lehkým obracením zapracujeme do těsta, aby sníh udržel svou tuhost a celé piškotové těsto nám patřičně nadlehčil. Důležité je, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Vyndáme je tedy před samotnou přípravou v dostatečném předstihu.
Piškotové těsto vlijeme do formy na dortový korpus (vymazané a moukou vysypané) a v předehřáté troubě na 200 °C (za našeho dozoru) upečerme. Za 10-15 minut je hotovo. V případě potřeby teplotu trochu snížíme, ale v žádném případě troubu neotevíráme, piškot by se srazil.
Po upečení necháme piškot vychladnout. Namažeme jahodovou zavařeninou a necháme zaschnout. Poté navršíme vychladlý cukrářský krém (créme patissiére) a naskládáme čerstvé přepůlené jahody. Menší plody mohou zůstat celé. Aby nám jahodová hromádka držela pohromadě, je potřeba použít 1 sáček mleté dortové želatiny a jahody jen zlehka přelít. Po této proceduře bude vše na dortu držet bezvadně a bez obtíží nakrájíme na požadované řezy.
Přidané čokoládové vločky do těsta mají tu schopnost, že se nerozpustí a ve struktuře upečeného těsta vytvoří zajímavý efekt. V kombinaci s tímto osvěžujícím dortem to navíc skvěle chutnalo.
Zkuste to klidně po svém, protože s jahodami se dají dělat tisíceré divy. Ta pravá jahodová sezóna teprve začne, tak se nenechme zaskočit a užijme si je naplno. Rada na samotný závěr: piškotový korpus můžete klidně koupit hotový a budete mít o polovinu práce méně.
Pěstování jahod v domácích podmínkách a klidně v závěsných květináčích je dnes samozřejmost. Komu chybí zahrada, ten zjistí, že pěstovat jahody na balkóně též není iluze. Komu nestačí ty kupované a spoléhá na domácí kvalitu, tak se může hýčkat vlastnoručně vypěstovanými plody celé dlouhé léto.
Recept mám ze stránky http://dolcevita.blog.cz, autorce také děkuji za skvělý článek :).