Jahodový dort
30. 5. 2007
Jahodový dort

Ingredience pro přípravu 6 porcí:
150 g měkkého tvarohu | 140 g cukr krystal | 1 lžíce citrónové štávy | 6 lžic rostlinného oleje | 250 g polohrubé mouky | 1 lžička kypřícího prášku | Náplň: | 500 g jahod | 2 ztužovače šlehačky | 500 ml šlehačky | vanilkový cukr | cukr moučka
Příprava:
Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme je na tři části a dvě z nich odložíme stranou. Vymažeme kulatou dortovou formu a dno vyložíme částí těsta. Troubu rozpálíme na 220 °C. Pečeme asi 15 minut. Postupně zpracujeme i zbylé dvě části těsta.Očistíme a omyjeme jahody. Oddělíme 250 g a rozšleháme je do pyré. Ostatní ovoce rozpůlíme. Ušleháme smetanu se zbylým cukrem a ztužovačem. Do tuhé šlehačky lehce vmícháme jahodové pyré. První korpus potřeme částí šlehačky a poklademe jahodami. Na ně vyrovnáme druhý, opět potřeme a dáme jahody. Překlopíme poslední částí, ozdobíme zbylou smetanou a jahodami. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.