Ovocné řezy
Jemné ovocné řezy
Suroviny:
Třené těsto:
200g hery
4ks vejce
200g moučkového cukru
250g hladké mouky
Ovocná náplň:
500g čerstvého ovoce (maliny)
3 ks kysané smetany
200g moučkového cukru
10g želatiny
100ml vody
Postup:
Heru nakrájíme na kousky a utřeme s cukrem žloutky do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do utřené pěny. Nakonec přidáme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 30 min.. Po upečení necháme na plechu vychladnout. Polovinu ovoce svaříme s vodou. V horké směsi necháme rozpustit želatinu. Zakysané smetany smícháme s cukrem a rozvařeným ovocem se želatinou. Když začne krém tuhnout, rozetřeme ho na vychladlý korpus a dáme do chladničky ztuhnout. Poté nakrájíme na řezy, které dozdobíme zbylým čerstvým ovocem.
Želatinu přidáváme vždy do horké ovocné směsi, aby se rozpustila.
Do zakysaného krému vléváme ovocnou směs se želatinou teplou, aby se dobře rozmíchala a nevytvořila kousky.
Při krájení namáčíme nůž do horké vody, aby se náplň nelepila a řezy byly hladce krájené